A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehet legjobb szolgáltatások nyújtásában. Az OK megnyomásával elfogadod a cookie kezelés szabályait.

Az iskola története


Iskolánkat 1930-ban avatták fel.

Az avató ünnepségen Horthy Miklós kormányzó is jelen volt. Az új oktatási intézmény szervesen kapcsolódott a város iskolarendszeréhez. Ennek az iskolának az építése szükségessége szerves folytatása volt az előző évtizedekben kialakult oktatási folyamatnak. (Városunkban már az 1500-as években középfokú oktatás folyt.)

A II. Világháború nem kímélte városunkat sem. A bombatámadások következtében az iskolánk épülete megrongálódott, ablakai kitörtek. De épségben túlélte a megpróbáltatásokat. A Hittudományi kar felszámolása után ez a fajta oktatási rendszer nem kaphatott helyet a szocialista államban, ezért a Tanárképző költözik iskolánkba, majd ennek megszűnése után válunk általános iskolává.

A tanítóképző megszűnése után a volt gyakorló iskola osztályaiból alakult meg 1957 augusztusában az akkori nevén Sztálin Téri Általános Iskola 1-8. évfolyamokkal, 14 osztállyal és 409 tanulóval. Az iskola tanulólétszáma az évek haladtával folyamatosan bővült.

1960 októberétől Május 1 Téri Általános Iskola. Ebben az időszakban alakították ki a tornaszobát a testnevelési órák számára a volt teológia alagsori könyvtárszobájából. Ezt a tornatermet a mai napig használjuk az alsó tagozatosok testnevelés óráit tartjuk itt, valamint a néptánc órák egy részét. Az iskolában folyamatos bemutató tanítások folytak, továbbképzések színtere lett és így éveken keresztül a város vezető általános iskolája volt.

1971-ben az iskolánk felvette a Kellner Sándor Általános Iskola nevet. A névadást ünnepségsorozat kísérte, mely során a sopronkőhidai temetőből ideszállították Kellner Sándor hamvait, melyet az iskola előtti téren temettek el, a hamvai fölé pedig szobrát állították.
A 60-as évek végén, a 70-es évek elején felépült Sopronban az első panelházakból álló lakótelep a Május 1 tér, Hengers utca, Kőszegi út, Kőfaragó tér által határolt területen. A beköltözők döntő többsége fiatal házas volt. Az iskoláskorúak száma ugrásszerűen megnövekedett.

A Városi Tanács egy új általános iskola létrehozását határozta el. Így született meg a régi iskolaépület szomszédságában egy új szocialista stílusban épült általános iskola.

A Bors László Általános Iskola avatóünnepségét 1970 szeptember 2-án tartották. Az iskola 10 évig működött.

A gazdasági életben is elterjedő centralizmus elvét követve 1980-ban a művelődési osztály összevonta a két szomszédos iskolát. A döntést egyik iskola tantestülete sem fogadta lelkesedéssel. Az eddigi két családias légkörű iskola áttekinthetetlen mamutiskolává vált 1060 fős tanulólétszámával.

Az alsótagozat és a napközi a volt Bors László iskolába költözött, a felsőtagozat pedig a vezetőséggel együtt a Kellner Sándor iskola épületébe. Az összevonásból előnyök és hátrányok is származtak.
Az előny az iskolai testnevelést és sportköröket érintette. A Bors László iskola rendelkezett egy modern, jól felszerelt tágas tornateremmel, amelyre alapozva a 70-es évek közepétől alsótagozaton testnevelés tagozatos osztályok működtek és működnek a mai napig.

1990-ben ismét névváltoztatásra került sor az iskola életében. Elbontották a Kellner szobrot, a Május 1 tér visszakapta egykori nevét és iskolánk Deák Téri Általános Iskola lett.

Kiemelt híreink

Iskola-egészségügy

A Soproni Szociális Intézmény Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatával kapcsolatos tájékoztatás, az iskola-egészségügyi tevékenységre vonatkoztatva.

Bővebben...:

Katolikus hittan

 

Bővebben...:

Etika / Hit- és erkölcstan oktatás módosítása

Kedves Szülők!

2020. május 20-ig van lehetőségük az eddigi Etika / Hit- és erkölcstan oktatás módosítására.

Bővebben...:

Beiskolázási körzetek

Kedves szülők!

Kijelölte a Megyei Kormányhivatal a soproni iskolák beiskolázási körzeteit.

Bővebben...:

A beiskolázásról

Kedves szülők!

Szülői tájékoztató az 1. osztályosok beiskolázásáról.

Bővebben...:

Hit- és erkölcstan oktatásról

Az egyházak adatai és az eljárásrend megtalálható honlapunkon.

Bővebben...:

Iskolaérettségi vizsgálat

Tájékoztató a nem magyarországi óvodába járó, leendő elsősök szülei számára. A tájékoztató megtekinthető itt: Tájékoztató

Iskolaorvos, védőnő, pszichológus, iskolai szociális segítő, SZM elnök

Az iskolában dolgozó egészségügyi személyzet elérhetőségei megtalálhatók itt. 

Bővebben...:

Német, angol és informatika képzések

Eljárásrend a felső tagozat német és angol nyelvű emelt óraszámú képzéseire, valamint informatika tehetséggondozásra való bekerülésről és a bennmaradás feltételeiről

Bővebben...:

Adó 1%

Kedves szülők és támogatók!

Az iskola tanulói nevében kérjük Önöket, hogy adójuk 1%-ával támogassák intézményünket!

Bővebben...: